TRAKK, Produkt, System

TRAKK ❤ Byggbranschen

Vi förklarar ofta IoT genom att beskriva ett kylskåp som kan meddela när det är dags att beställa mer mjölk. Det finns naturligtvis många andra exempel men den centrala fördelen förblir densamma: IoT automatiserar uppgifter som annars tar onödig tid att utföra. Vi har under de senaste 10 åren jobbat nära och tillsammans med några av de största aktörerna inom bygg, anläggning och fastighet, IoT kommer göra stor skillnad för oss alla, inte bara i dessa branscher.

Föreställ dig en arbetsplats där all utrustning, material och personal är uppkopplade och synkroniseras i realtid. Tänk nu på fördelarna med att alla dessa enheter pratar med varandra. Denna samtrafik är arbetsplatsernas framtid och kommer att förändra hur företag ser på och hanterar sina byggprojekt.

För att bättre visa vad vi på TRAKK gör redan idag kommer här fyra exempel på innovationsområden inom IoT som redan finns tillgängliga och hur vi ser på hur en IoT-ansluten arbetsplats kommer att se ut under de närmaste åren.

Idag: Genom att automatiskt spåra fordon och utrustning kan man förbättra produktiviteten.

Fleet management förenklar spårning av utrustning genom att varje maskin automatiskt rapporterar in ett antal faktorer inklusive position, hastighet, användning, bränsleförbrukning och underhållskrav.

IoT tekniken är vanlig för större maskiner men med hjälp av nya sensorer flyttas nu denna möjlighet över även till mindre och bärbara maskiner.

Att hantera även en liten maskinpark är en tidskrävande arbetsuppgift. Ju mer det kan automatiseras, desto mindre chans finns det för fel och desto lättare kan våra kunder identifiera och hitta enheter samt planera service och underhåll.

Idag: Positionering ger enklare inleveranser och utökat stöldskydd.

Med hjälp av spårningen vet man exakt när en specifik maskin anlände och lämnade en specifik arbetsplats. Leveranser, Inventering och returer automatiseras helt.

Med uppkopplade maskiner följer också möjligheten att förhindra stölder och svinn. Genom att larmsätta (vi kallar det GeoFence) arbetsplatsen skickas direkt en notifiering när utrustningen lämnar arbetsplatsen vid fel tillfälle och utrustningen kan sedan följas på kartor.

Med realtidspositionering underlättas leveranser av utrustning till och från en arbetsplats. Sensorerna kan med fördel kombineras med smarta containers eller specifika leveransplatser på en byggarbetsplats för att automatisera leveranser och returer, något som igår krävde mycket tid av de som var på plats.

Nästa steg: Bärbar teknik, ett av de största områdena som förändras är säkerhet.

Bärbar teknik är en enhet som du bär på dig. Dessa inkluderar smarta klockor, AR-glasögon, smarta hjälmar och en rad andra innovationer.

Bärbar teknik har förmodligen det bredaste utbudet av fördelar, men ur ett rent IoT-perspektiv kommer de största fördelarna ur ett säkerhetsperspektiv. Wearables som det kallas för kan ge automatisk information om antal anställda, position, markera faror som överhängande gods från kranar förflyttningar av tunga maskiner och skicka säkerhetsvarningar i realtid över hela arbetsplatsen.

Framtid: Maskinstyrning är det första steget för självkörande bilar och maskiner.

Med hjälp av en mängd olika mätteknologier justeras automatiskt tung utrustning på stora områden.

Tung konstruktion är förmodligen den största användaren av maskinstyrning just nu, men när tekniken utvecklas kommer den att hitta mer integration i andra projekt.

Det är inte bara maskiner som styrs med en aldrig tidigare skådad precision, deras framsteg, rörelser och status rapporteras i realtid. Denna anslutning kan användas för att planera och koordinera andra byggaktiviteter, öka produktiviteten och minska förseningar.

Hur ser IoTs framtid ut för byggbranschen?

Tack vare IoT kommer framtidens byggarbetsplats aldrig att behöva hantera osäkerhet. När varje verktyg, maskin, material, enhet och person automatiskt rapporterar in, skapas en realtidsbild av hela arbetsplatsen.

De mest avancerade framtida entreprenörerna kommer att använda programvara som tar in samtlig information om alla enheterna, analyserar dem och levererar exakt projektstatus. De kommer att veta exakt vilka material som används, hur mycket av projektet som är slutfört, de områden som ligger bakom schemat, orsaken till förseningar och förhållandena på deras arbetsplats. Det finns inte bara tillgång till denna information dygnet runt i realtid, programvaran kommer även proaktivt att vidta åtgärder för att lösa problem utan mänsklig intervention.

När varje enhet på en arbetsplats automatiskt kommunicerar kan rätt styrning rikta personer, maskiner och material för att förhindra förseningar orsakade av sena leveranser, trasig utrustning och mänskliga fel.

Det kan låta som en dröm, men denna teknik utvecklas snabbt. Inom de kommande 3-5 åren kommer de mest progressiva företagen vara på god väg att förverkliga denna framtid. När de gör det kommer de att se betydande framsteg i produktivitet, effektivitet och kostnader som kommer att positionera dem miltals längre fram än de företag som inte använder tekniken.

Följ med oss på resan!

Mattias Sundström

TRAKK Telematics

*Enligt en studie gjord av McKinsey & Company kommer byggföretag som digitaliserar sina verksamheter att öka produktiviteten med 20 procent från 2020 till 2025.

Related Posts